Thursday, 11 July 2013

Visa ke Australia (ETA)


Oh, akhirnya visa yang aku tunggu-tunggu baru siap. Penantian satu penyiksaan kawan.

Kalau nak ke Australia, sememangnya wajib untuk dapatkan visa. Ada macam-macam cara untuk buat. Tapi tak perlu susah-payah isi borang di Visa Centre. So, aku pun memulakan pencarian tentang visa di internet. Akhirnya aku menemukan satu nama yang famous dan sinonim dengan visa Australia: Cik Intan (eta.australia@yahoo.com)

Aku pun email kepada beliau beberapa pertanyaan dan mendapat reply dengan cepat. Wah, impressive.

Maka, beliau minta aku emailkan 5 perkara kepadanya:

1- Copy passport
2- Mobile number
3- E-mail address
4- Flight details
5- Home address

Dan selang beberapa hari kemudian aku dapat reply sekali lagi:

Alhamdulillah all 2 pax ETA status OK TO BOARD, please check attachment details according to passport. Please check passport & ETA one by one ya.

Svc fee RM 20 x 2 pax = RM 40                      
INTAN AZLYNNA ABD RASHID                                                    
CIMB 1421  0064  3225 20

Tetapi kalau buat dengan beliau, tiada refference number online, kerana bukan buat di internet. 

5 comments:

  1. aik napa sebelum ni takde ea post ni? pelik2. eaaa. nak tgok gambooo lipp. hohohohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pun patut travel kat oz nuh. best. :)

      Delete
  2. Salam, saya dah emailkan cik intan tu segala details yg diminta beberapa hari lepas. boleh saya tau berapa lama cik intan respond balik with ETA in your case?

    ReplyDelete
  3. Salam, maksudnya kita tak dapat check validity of the visa la?

    ReplyDelete
  4. Assalam,

    Hi.
    I came across your blog masa search pasal visa australia ni.

    Saya sebenarnya dah buat visa dengan Cik Intan tu.
    And dah dapat pun copy visa yang dia emailkan.

    tapi nak tau, lepas tu nanti kita buat macam mana ye?
    just print and bawak p check in kat malaysia airport ke?

    sebab saya nk fly dengan 15 orang yang lain ke perth 25 Mei nanti.
    kat visa tu dah ada status 'ok to board'.
    for me, rasa dah ok tu, inshaallah lepas la kat imigresen AU nanti.

    tapi bila makcik yg akan ikut trip jugak tanya:
    'along, minta reference number' booking visa haritu, nak check kat website imigresen AU', saya tanya la Cik Intan tu -- minta reference number.

    tapi dia reply email saying that 'takda reference number' yang ada hanya reference number masa online application sahaja;. cukup memadai dgn check in status ok to board. system saya sama saja dengna immi officer punya sistem'

    so --- persoalannya kat sini , bila dah ada visa (saya receive dlm formats words), saya cuma perlu print document tu dan bwk utk check in nanti?

    takda masalah kata scam ke apa ye? visa takvalid ke...?

    harap sudi reply.
    kalau reply to murnishuhada.mas@gmail.com pun takpe.

    thanks. looking forward to your feedback !

    ReplyDelete